juni 17, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

Alles wat je moet weten over vaccinaties voordat je op reis gaat

Wil je op reis gaan? Dan is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Zo weet je zeker of je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Er zijn verschillende soorten vaccinaties: tegen rabiës, Hepatitis A en vaccinatie meningokokken. In dit blog lees je alles over deze vaccinaties, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze kunt halen.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie is een inenting die je krijgt om je tegen bepaalde ziektes te beschermen. Er zijn allerlei soorten vaccinaties, voor kinderen én volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan de griepvaccinatie of het BCG-vaccin. Sommige vaccinaties zijn verplicht, zoals het RVP-vaccin (tegen rabiës) en het choleravaccin (wanneer je naar een gebied gaat waar cholera heerst). Andere vaccinaties zijn aanbevolen, zoals de meningokokkenvaccinatie en de hepatitis A-vaccinatie.

Wat is een meningokokkenvaccinatie?

Een meningokokkenvaccinatie is een vaccinatie die je krijgt om je tegen meningitis te beschermen. Meningitis is een ernstige ontsteking van de hersenvliezen en het ruggenmerg. De ziekte kan leiden tot verlamming, doofheid, Blindheid en zelfs de dood. De meningokokkenvaccinatie is aanbevolen voor kinderen van twee maanden tot vier jaar, maar ook voor volwassenen die naar gebieden gaan waar meningitis heerst.

Wat is een Hepatitis A vaccinatie?

Een Vaccinatie Hepatitis A is een vaccinatie die je krijgt om je tegen hepatitis A te beschermen. Hepatitis A is een virusinfectie van de lever. De ziekte kan ernstige leverziekten veroorzaken, zoals leverschade en -cirrose. Hepatitis A is een besmettelijke ziekte die makkelijk overgedragen wordt via voedsel of water dat met fecaliën besmet is. De ziekte komt vooral voor in ontwikkelingslanden, maar kan ook voorkomen in westerse landen. Hepatitis A is een vaccinatie die aanbevolen wordt voor kinderen van twaalf maanden tot vier jaar, maar ook voor volwassenen die naar gebieden gaan waar hepatitis A heerst.

Waarom is het belangrijk dat je je laat vaccineren?

Vaccinaties helpen je om ziektes te voorkomen. Sommige ziektes kunnen ernstige gevolgen hebben of zelfs fataal zijn. Daarom is het belangrijk dat je je laat vaccineren voordat je op reis gaat.

Hoe kun je je laten vaccineren?

Je kunt contact opnemen met je huisarts of een reizigerskliniek. Zij kunnen je adviseren over welke vaccinaties je nodig hebt. Ook kun je terecht bij het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIB) van de GGD. Het CIB is gespecialiseerd in infectieziekten en kan je adviseren over welke vaccinaties je nodig hebt.

Vaccinaties helpen je dus om ziektes te voorkomen. Het is belangrijk dat je je laat vaccineren voordat je op reis gaat, zodat je gezond blijft tijdens je vakantie. Wil je meer weten over vaccinaties of heb je vragen? Neem dan contact op met de huisarts of een reizigerskliniek. Zij kunnen je adviseren over welke vaccinaties geschikt zijn voor jouw reis. Have a great trip!