juni 18, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

Hondenkraag

Als je hond een wond heeft, zal hij waarschijnlijk gaan proberen om er aan te likken. Dit is niet goed want de kans dat de wond gaat infecteren of ontsteken is dan vele malen groter. En dan duurt de genezing nog langer. Je hond kan bijvoorbeeld een wond hebben van het steriliseren maar ook van een andere operatie. Als je hond een verband om een poot heeft, zal hij dat er in de meeste gevallen ook niet om willen hebben en ook proberen om het eraf te halen. Om dit te voorkomen kun je een hondenkraag kopen voor je hond, die je om zijn nek doet. Deze krijg je overigens na een operatie vaak al mee van de dierenarts.

Plastic kap
Een hondenkraag zie je vaak in de vorm van een plastic kap. Deze wordt aan elkaar geklikt als hij om de nek van hond heen zit en kun je dan eventueel beter vastmaken met een koord of een halsbandje, dat je erdoor heen rijgt. De plastic hondenkap heeft wel een aantal nadelen. Vooral de eerste dagen als je hond er nog niet aan gewend is, kan hij wel eens tegen dingen oplopen of met de kap over de grond of tegen de muur aan schuren. Ook kan hij niet makkelijk meer bij zijn bak met brokken of waterbak. Je kunt dan wel de kap even afdoen zodat hij normaal kan eten of drinken, maar dan dien je er wel bij te blijven zodat je hond niet aan de wond gaat likken. Een plat bord om van te eten kan ook een oplossing zijn, want daar kan je hond de hele kant overheen zetten en nog eten. Een voordeel van een plastic kap is dat je hond wel kan zien waar hij heen loopt als hij voor zich uitkijkt en de meeste kappen zijn ook nog eens doorzichtig.

Opblaasbare band
Een alternatief voor deze plastic kap is een opblaasbare band die je om de nek van je hond heen kunt doen. Deze band ziet er uit als een zwemband voor kinderen. Groot voordeel van deze band is dat deze het zicht van je hond niet belemmert en dat hij meer bewegingsvrijheid heeft.

Kragen van foam
Er bestaan ook hondenkragen die gemaakt zijn van foam en daardoor flexibeler zijn. Dit is makkelijk voor je hond omdat hij zich dan, zonder dat hij bij de wond kan, vrijer kan bewegen en je de kraag terug kunt slaan als je hond wil eten of drinken.

Maten en onderhoud van de kap
Plastic kappen zijn in verschillende maten verkrijgbaar voor alle maten honden. Zorg er altijd voor dat de kap niet te strak zit, dit kan verstikkend werken bij je hond. Te los is ook niet goed, want dat zou je hond zich er wel eens een keer uit kunnen wurmen. Omdat de hond zichzelf niet goed kan wassen wanneer hij een kap draagt, kun je hem daarbij helpen door zijn vacht regelmatig even te wassen met een washandje. En ook de kap kun je schoonmaken. Vooral tijdens het eten komen er restjes op te zitten, die je er voor de hygiëne beter even af kunt wassen.