Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je een verbouwing van je huis kunt financieren met je hypotheek? Het heeft voor- en nadelen: je woonlasten worden natuurlijk hoger. Een voordeel is dat je je spaargeld niet hoeft aan te spreken. Een financiële buffer is verstandig, die moet je niet volledig besteden aan een verbouwing. Met een hypotheek je verbouwing financieren kan op verschillende manieren. De twee varianten zijn: je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.
Hoe financier ik mijn verbouwing met mijn hypotheek?
Je bestaande hypotheek verhogen is een simpele manier om financiering voor je verbouwing te vinden. Wanneer de overwaarde van je huis groot genoeg is en je inkomen toereikend, zal het geen problemen opleveren dit te regelen met je hypotheekverstrekker. Is de actuele rente lager dan de rentestand die gebruikt is voor je bestaande hypotheek? Sluit dan een tweede hypotheek af. Beide varianten kunnen gevolgen hebben voor je belastingaftrek, dus vraag altijd deskundig advies voor je je verbouwing hypotheek gebruikt.
Ga ook na of je verzekeringen nodig hebt tijdens je verbouwing. Dat kan nodig zijn wanneer je bouwmateriaal hebt opgeslagen bij je huis of wanneer vrienden komen helpen klussen. Ook na de verbouwing kan het voorkomen dat je een verzekering moet aanpassen. Wanneer je huis groter is geworden na de verbouwing moet het verzekerde bedrag omhoog van je opstalverzekering. Ook voor dit onderwerp raadpleeg je het best een deskundige.
Hoe weet ik of ik mijn hypotheek kan verhogen?
Wanneer je zelf alvast een inschatting wilt maken van het bedrag waarmee je je hypotheek kunt verhogen, dan kun je online verschillende tools vinden. Daarmee kun je dat bedrag ongeveer inschatten. Later kun je dan nog een uitgebreide hypotheek berekening laten opstellen om definitief uitsluitsel te krijgen. Voor zo’n online berekening heb je wel wat gegevens nodig. Je bruto jaarinkomen, meestal het toetsinkomen genoemd, is natuurlijk belangrijk. Verder is het goed om te weten of er een tweede inkomen is dat gebruikt kan worden voor de financiering. Het bedrag waarmee je je hypotheek wilt verhogen moet je ongeveer weten, de looptijd van de lening en de rentestand.
Verder kan je leeftijd van belang zijn: wanneer je bijna met pensioen gaat, moet je de inkomensgegevens van je pensioen ook gebruiken. Heb je schulden dan kan dat negatief uitwerken op het te lenen bedrag. Zo zijn er allerlei variabelen die van invloed zijn. Laat je goed voorlichten en vraag deskundig advies. Dan weet je zeker dat je na het klussen rustig kunt genieten van je verbouwde huis.
Meer verhalen
Top 5 oefeningen voor een strakke buik
Radiatoren voor de badkamer: stijlvol en functioneel verwarmen
Leukste bouwpakketten voor mannen