juni 18, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

Rollators

Rollators geven veel vrijheid en plezier

Mijn vriendinnen en ik zeggen vaak gekscherend tegen elkaar: later als we oud en grijs zijn, gaan we met z’n allen bij elkaar wonen. We kopen dan rollators in hippe kleuren en gaan de stad onveilig maken. Wij zullen niet van die oudjes worden die achter de geraniums zitten weg te kwijnen. Natuurlijk hebben we dat niet helemaal voor het zeggen, maar als het aan ons ligt… Ik zie het stiekem ook wel een beetje voor me: van die gekke oude vrouwtjes die achter hun rollators de bloemetjes buiten gaan zetten. Eigenlijk lijkt me dat een heel goed idee.

Maar rollators zijn er niet voor de grap

Ze zijn natuurlijk uitgevonden met een speciale reden: mensen die minder goed ter been zijn weer bewegingsvrijheid geven. En dat lukt aardig. Je ziet de rollators overal in het straatbeeld. Oudere mensen blijven langer zelfstandig, kunnen zelf boodschappen blijven doen en er iedere dag even op uit gaan. Hoe fijn is dat? Maar ook jongere mensen met een beperking aan hun benen, rug of heupen kunnen er weer op uit. Een rolstoel voor de langere stukken is natuurlijk nog steeds aan te raden, maar met een rollator kom je ook een heel eind.

Rollators

Mijn bezoekje aan de prikpost

Ik moest wat bloed laten prikken en ging dus, op dinsdagochtend, al heel vroeg, naar de prikpost bij ons op het dorp. En ik wist niet wat ik zag! Allemaal rollators op een rijtje. De eigenaren zaten gezellig te babbelen en een kopje thee of koffie te drinken tijdens het wachten. Ze bespraken alle roddels en nieuwtjes van het dorp. Het leek wel een gezelligheidsvereniging. Allemaal mensen die zonder hun rollator hadden moeten wachten tot de prikzuster bij ze thuis zou komen. Deze mensen spreken elkaar nu weer gezellig. Ook als ze zitten te wachten.

Een rollator geeft je bewegingsvrijheid

Dat is natuurlijk het fijnste van allemaal. De mensen hoeven niet meer te wachten tot er iemand aan de deur komt. Ze hoeven hun kinderen of kleinkinderen niet te bellen om ze boodschappen te laten doen en ze kunnen gewoon de deur uit wanneer het ze schikt, even een frisse neus halen of de krant uit de brievenbus. En dat is de grootste winst. De baas zijn over je eigen leven. De aanschaf van een rollator is misschien in eerste instantie even een drempel, maar waarschijnlijk de beste aanschaf die ze in lange tijd hebben gedaan!