juli 20, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

Wat is meditatie? Ontdek het via buddho.org

Iedereen weet in principe wat meditatie is, want zodra iemand het heeft over meditatie, dan weten alle toehoorders meestal wel waar de spreker het over heeft. Als iemand zegt dat hij 10 dagen heeft gemediteerd in een retraite, dan weet je in principe waar hij het over heeft. Je kunt vervolgens vragen stellen over hoe de meditatie werd ingevuld, maar men vraagt doorgaans niet: ‘wat is meditatie precies?’ Toch zou de vraag ‘wat is meditatie’ wel meer gesteld moeten worden, zodat men daadwerkelijk een idee krijgt wat mediatie is en zodat allerlei misvattingen over meditatie kunnen worden weggenomen. Er zijn namelijk nogal wat misvattingen die in de wereld ronddwalen. Door de opkomst van mindfulness zijn die misvattingen alleen maar toegenomen. Misschien dat er daarom ook een onderscheid gemaakt moet worden tussen semi-meditatie en full-mediatie. Als je vervolgens de vraag ‘wat is meditatie’ wilt stellen, dan moet je eigenlijk eerst duidelijk maken welke van de twee vormen van meditatie je op het oog hebt. Als je namelijk meer wilt weten over semi-meditatie zoals mindfulness, dan kan men daar een gericht antwoord op geven. Deze vorm van mediatie, die eigenlijk ook weer niet eenduidig valt in te vullen, kenmerkt zich door een instrumentele blik op bepaalde menselijke vaardigheden. Men mediteert vanuit deze visie dan heel erg doelgericht. Men wil bijvoorbeeld hogere concentratie, beter kunnen omgaan met drukte, stress reduceren, et cetera. Mindfulness kan hierbij zeker helpen. Maar als je de vraag ‘wat is meditatie’ stelt met het oog op echte full-mediatie, dan heb je het dus over de mediatie zoals die ooit door de Boeddha is ontwikkeld. Dit is een vorm van meditatie met een duidelijke metafysische achtergrond. Hoewel de technieken van mindfulness en meditatie gelijk kunnen zijn, kunnen de doelen van de mediterende deelnemers sterk uiteenlopen. Ook de manier waarop meditatie wordt beleefd en ingevuld kan heel erg verschillen. Daarom is de vraag ‘wat is meditatie’ zo belangrijk, want door die vraag te stellen kun je in ieder geval helder krijgen wat er bedoeld wordt met meditatie. Zonder het stellen van de vraag ‘wat is meditatie’ blijft het een vaag begrip. Het is vaak zo dat we in de volksmond wel een beetje weten wat er met een begrip als meditatie wordt bedoeld, maar dat men dit zelf eigenlijk niet kan concretiseren. We weten vaak niet veel meer dan dat je stil zit en ‘humm’ kreunt. Maar wat mediatie echt is en wat het oplevert, daar weten leken eigenlijk heel weinig van. Mocht je jezelf dus de vraag stellen ‘wat is meditatie’, kijk dan gerust eens op buddho.org, want op die site vind je een zeer uitgebreid antwoord. 

Wat is meditatie? Ontwikkel je eigen antwoord 

Het mooie aan mediteren is dat het een hele persoonlijke ervaring is. Hoewel je zeker richtlijnen hebt en ook zeker bepaalde technieken kunt gebruiken, is het toch iets dat jou persoonlijk iets kan geven. Wat mediatie oplevert is dan ook voor iedereen anders. Dus bij de zoektocht naar het antwoord op de vraag, is het mooi om ook juist je eigen antwoord te formuleren.

Kijk op buddho.org voor meer informatie

Op de site van buddho.org kun je meer ontdekken over meditatie en hoe ze hier bij buddho mee omgaan. Zo lees je ook meer over: 

  • Beginnen met mediteren
  • buddho als organisatie
  • Kosten van mediatie