juni 17, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

online gokken

Wat zijn de risico’s van (online) gokken?

Sinds 1 oktober 2021, kan je online gokken in Nederland. Zo hoef je de deur niet meer uit, maar je kan vanuit de bank een gokje wagen. Misschien heb je dit al wel eens geprobeerd of je bent naar een fysiek casino geweest. Het lijkt op het eerste gezicht een onschuldig vermaak of tijdverdrijf. Maar onthoud ook dat er vele risico’s aan verbonden zitten. Zo kan je in het ergste geval bijvoorbeeld een gokverslaving oplopen. Een gokverslaving heeft een grote invloed op je leven en er komt veel narigheid bij kijken. Kortom, er zitten wel wat risico’s verbonden aan online gokken en daar gaan wij het uitgebreid over hebben. 

Geldprobleem

Eén van de grootste risico’s aan online gokken door bijvoorbeeld het spelen van online gokkasten, is het ontwikkelen van een geldprobleem. Het is en blijft een kansspel, kans op de winst en het verlies. Over het algemeen verlies je meer geld dan dat je wint, het geld is dus een keer op. Zonder geld kan je niet gokken, tenzij je geld leent. Hierdoor ontstaan vaak grote schulden omdat gokkers steeds de hoop houden op het winnen van een geldbedrag. Zo hopen ze met een gewonnen geldbedrag, hun schulden af te kunnen betalen. Vaak is dit niet het geval en de schulden lopen zo alleen maar hoger op. Uiteindelijk gaan mensen op illegale wijze geld proberen te verdienen, om zo hun schulden af te kunnen lossen. 

Studie of werkproblemen

Door het vele gokken, wordt er vaak geen tot weinig aandacht besteed aan een werk of studie. Hierdoor wordt het verwaarloosd en/ of je levert slecht werk af. Uiteindelijk kan dit schorsen of ontslagen worden tot gevolg hebben. Zo kom je uiteindelijk zonder werk of school te zitten. Dit betekent automatisch minder inkomen wat het risico op financiële problemen weer vergroot. Juist nu je meer uitgeeft en verliest dan dat je kan veroorloven. 

Lichamelijke en psychische klachten

Ja, ook door gokken kan je minder goed in je vel komen te zitten. Door gokken kan een mens meer spanning en stress ervaren. Door deze twee factoren, kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan.

Denk hierbij aan:

  • Hoofdpijn
  • Slechte nachtrust
  • Maagpijn
  • Zweten 
  • Trillen

Sociaalheid

Door te veel gokken, kunnen sociale problemen ontstaan. Zo verwaarloos je de band met vrienden en/ of familie. Hierdoor ontstaan ruzies en onbegrip naar elkaar toe. Vaak zien vrienden en/ of familie het probleem en besluiten te helpen. Helaas staan gokkers hier over het algemeen niet voor open, wat voor nog meer sociale problemen kan zorgen. Ook kan de omgeving ervoor kiezen om het contact te verbreken. Dit kan tot vreselijke gevolgen leiden.

Afhankelijk

Naar een verslaving kan je sterk verlangen, dit is ook het geval bij een gokverslaving. Wanneer het verlangen zo groot is en je niet kan gokken, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Dit zijn lichamelijke en/ of psychische klachten die ontstaan wanneer je niet door kunt gaan met je verslaving. Hierdoor word je als het ware afhankelijk van gokken.

Denk hierbij aan:

  • Hoofdpijn
  • Angstig
  • Depressief voelen
  • Schuldgevoelens