september 14, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

bloemkoolsoep

Berekenen BMI – over ‘gewichtige’ getallen

BMI is de afkorting voor Body Mass Index. ‘Mass’ zegt alles: het gaat dus om je gewicht. Met een eenvoudige rekenmethode wordt gekeken hoe het met je gewicht staat. Ben je veel te zwaar of juist gevaarlijk licht? Of heb je een zogenaamd gezond gewicht. Wat het BMI niet kan pretenderen is zeggen dat je gezond of ongezond bent. Wel kan het BMI melden dat je een verhoogde kans op lichamelijke problemen kunt krijgen omdat je te zwaar of te licht bent. Berekenen BMI is bedoeld voor de gemiddelde volwassene. De algemene rekenmethode geeft minder goede resultaten bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen (vanaf 70 jaar) en actieve mensen die geregeld werken aan hun spieren (de sportschool kiloknallers).

Berekenen BMI via een eenvoudige formule

Je hebt in een ommezien je BMI berekend. Er zijn slechts twee gegevens nodig. Je lengte telt en het gewicht van je naakte lichaam. Die twee kun je uitdrukken in cijfers. En die cijfers zet je dan in een formule: gewicht gedeeld door lengte keer lengte = BMI. Een voorbeeld om dat duidelijk te maken. Stel, je bent 1,75 m en de weegschaal geeft aan dat je 70 kilo weegt. Die twee gegevens zet je in de net genoemde formule:

• 75 : (1,75 x 1,75) = BMI

Ga je deze formule uitrekenen, dan krijg het volgende: 1,75 x 1,75 = 3,06. En 75 : 3,06 = 24,5. Je BMI is dan 24,5.

Wat zegt een BMI over je?

Je hebt nu je BMI berekend en dat is 24,5. Wat zegt dat over je gewicht? Het BMI geeft aan of je een min of meer normaal gewicht hebt, of een te laag of te hoog gewicht. Mensen met overgewicht hoeven niet meteen last te ondervinden van de extra kilo’s die ze meeslepen. En mensen die te licht zijn, krijgen ook niet meteen kwalen. Alleen als je echt veel over- of ondergewicht hebt, dan wordt het wel anders. Dan treden er behoorlijke gezondheidsrisico’s op. Eigenlijk is berekenen BMI niet eens nodig dan want dan merk je zelf al wel dat je niet goed in je vel zit. Ook de spiegel geeft dat dan wel aan. In ons voorbeeld van een BMI van 24,5 is overigens sprake van een normaal en dus gezond gewicht. Je BMI kun je online heel snel berekenen door je lengte en je gewicht eenvoudig in te vullen.

Berekenen BMI en kijken of je in de gevarenzone zit

Normaal valt een BMI uiteen in vier afdelingen. Na het berekenen BMI kom je dus terecht in een van de vier volgende categorieën:

• 18,5 of minder = ondergewicht

• 18,5 tot 25 = normaal (gezond) gewicht

• 25 tot 30 = overgewicht

• 30 of meer = kwalijk overgewicht (obesitas)

Gezond eten – tips voor een gezonder leven

Obesitas en erger

De medische wetenschap tilt gewoonlijk niet te zwaar aan een bepaald te berekenen BMI. Dat wordt wel anders als je een score hebt ver beneden de 18,5 of ver boven de 30. Vooral de plus 30 score heeft aandacht van de medici. Je valt met zo’n score in een paar gevaarlijke categorieën:

• 35 tot 40 = ernstige obesitas (gevaar voor gezondheid)

• 40 tot 50 = morbide obesitas (zeer gevaarlijke gezondheidsrisico’s)

• 50 of hoger = super obesitas (levensgevaarlijke risico’s)