juli 27, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

keukens Ridderkerk

Waar moet je op letten als je baby speelgoed gaat kopen?

Als je een kindje krijgt of hebt koop je jaar in jaar uit eindeloos veel baby speelgoed. De ene keer zal het misschien een iets meer educatieve achtergrond hebben dan de andere keer, maar je zal geen jaar overslaan. En dat is natuurlijk logisch. Je kindje groeit en wil zich ontwikkelen. Speelgoed kan helpen om te ontwikkelen maar ook om je kindje te vermaken. Wat de reden ook is dat een bepaald speelgoed aan gaat schaffen, eigenlijk is veiligheid het allerbelangrijkste. Veel speelgoed kun je alleen laten gebruiken onder toezicht, maar toch moet ook dan het speelgoed veilig zijn voor je kindje. Hieronder lees je waar je op moet letten bij veilig speelgoed.  

Kijk als eerste naar de leeftijdsaanduiding van baby speelgoed

Een belangrijke indicatie of speelgoed veilig is voor je kindje is de leeftijdsaanduiding op de verpakking. Sommige speelgoed zijn juist geschikt voor baby’s tussen de 0 en 3 jaar omdat ze bijvoorbeeld geen losse onderdelen bevatten. Ander speelgoed dat wel losse onderdelen bevat, wordt bijvoorbeeld pas geadviseerd vanaf 6 jaar. Als je wilt weten of het baby speelgoed veilig is, dan is de leeftijdsaanduiding dus je eerste aanwijzing voor je overgaat tot de aankoop. 

Controleer of het speelgoed een keurmerk heeft

Officieel moet baby speelgoed voldoen aan een CE-keurmerk, maar dat betekent niet dat dat altijd het geval is. Helaas kan je in winkels nog steeds speelgoed voor je kindje kopen dat geen keurmerk heeft. Het is dus belangrijk om voor de aankoop van het speelgoed te kijken of er op de verpakking een CE-keurmerk aanwezig is. 

Het CE-keurmerk geeft namelijk aan dat het speelgoed voldoet aan de wettelijke EU eisen. Deze eisen zijn een richtlijn en geven voor jouw kindje niet exact aan of het veilig is, maar het is ook opnieuw een indicatie. 

Beoordeel het baby speelgoed zelf nauwkeurig

Het belangrijkste advies bij het aanschaffen van speelgoed voor je baby is je eigen intuïtie als ouder. Er wordt weleens gezegd dat je zelf moet schudden, trekken, wrijven en ruiken aan het speelgoed. Op die manier kun je zelf controleren of het veilig is en of je kindje makkelijk het kapot kan maken of dat er onderdelen loskomen. 

Een andere goede beoordeling is om te kijken of je kindje met zijn of haar vingers nergens tussen kan komen te zitten. Niets is zo pijnlijk als een paar vingers die klem komen te zitten in het speelgoed. 

Let daarnaast bij houten speelgoed bijvoorbeeld erop dat het niet splintert. Gelakt speelgoed kan daarentegen ook weer schadelijke stoffen bevatten en touwtjes kunnen zorgen voor verstrikking. Ballonnen in het bijzonder kunnen verstikkingsgevaar opleveren en batterijen kunnen ingeslikt worden, dus moeten ze altijd achter een gesloten klepje zitten. 

Baby’s Only – Voor baby en babykamer

Baby speelgoed kun je dus veilig aanschaffen als je de twee grote indicatoren, leeftijdscategorie en keurmerk, in de gaten houdt naast de eigen inschatting of jouw kindje al toe is aan het speelgoed. Zo kan het zijn dat je kindje voor loopt en in sommige gevallen misschien iets later pas toe is aan bepaald speelgoed.