In principe kun je elke luier in de wasmachine stoppen. Echter, bij wegwerpluiers geeft dat, ook als ze ongebruikt zijn, geen fraai resultaat. En waar veel (jonge) ouders bij een wasbare luier denken aan de saaie doeken van vorige eeuw, zijn het eigenlijk de wegwerpluiers die inmiddels enorm achterhaald zijn. Want die zijn nou niet bepaald goed voor het milieu, niet altijd even lief voor babybilletjes en kosten ook nog eens bakken met geld. Daarnaast zien ze er ook nog eens allemaal hetzelfde uit, dat kan een stuk hipper!
Verwen dat lekkere babykontje!
Al dat plastic van een wegwerpluier kan een nare luieruitslag ten gevolge hebben. Vervelend voor je kindje, en het kost jou extra tijd met allerlei zalfjes. De wasbare exemplaren zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, fleece of bamboe. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Hierbij geldt vaak dat hoe beter een luier absorbeert, hoe langer deze erover doet om na het wassen te drogen. Maar geen van allen geeft die vervelende luieruitslag. Wat een feest voor je kleintje! En daarvoor hoef je echt geen saaie lappen te gebruiken. De wasbare luiers hebben zulke leuke printjes, dat je ze bijna dagelijks wil wassen, zo vrolijk wapperen ze aan de waslijn! En je mini in een luier laten rondlopen ziet er ook gelijk een stuk gezelliger uit dan in zo’n plastic wit wegwerpding.
Ecologisch is duur en hoe was je ze dan?
Eerlijk is eerlijk, in het begin zijn wasbare luiers duur. De aanschafprijs is hoger dan die van wegwerpluiers. Eenmaal in gebruik heb je alleen de, goedkope, inlegvellen nodig. Veel broekjes groeien met je schatje mee en zijn oneindig keren wasbaar. Dat wassen hoeft ook zeker niet na elke plas en kan gewoon op 40 graden. Wel opletten dat je geen wasverzachter gebruikt, dat kan ervoor zorgen dat de luier gaat lekken. De meesten kunnen eventueel in de droger en gaan zo lang mee, dat je er met gemak twee kindjes zindelijk mee kunt maken. Dat scheelt al snel honderden euro’s!
Meer verhalen
Waar moet je op letten als je baby speelgoed gaat kopen?