juni 25, 2024

Kijk hier ben ikke

Kijk hier ben ikke Lifestyleblog

Fotografie leren

Tijdens de huidige pandemie en vele maatregelen die erbij horen zijn er veel dingen die we niet kunnen doen. Uitgaan, naar de fitness, festivals, feestjes, ze zijn allemaal al een lange tijd niet mogelijk. Maar we willen natuurlijk ook niet allemaal constant binnen zitten en Netflix kijken. Daarom is het een goed moment om nieuwe hobby’s te leren. Er zijn natuurlijk ontzettend veel hobby’s die je kunt doen maar in dit artikel bespreken we een creatieve hobby die je zowel binnen als buiten kunt uitoefenen, namelijk fotografie. Het nemen van goede foto’s is natuurlijk nog nooit zo gemakkelijk geweest. We hebben nu allemaal een goede camera op onze telefoon en een goede spiegelreflex of digitale camera kost ook niet superveel. Maar toch is fotografie ook nog een vak en kunstvorm waar die je eindeloos kunt oefenen en altijd beter in kunt worden. Hier alvast een aantal tips voor beginners.

Apparatuur is niet het belangrijkste

Enthousiaste fotografen willen vaak hun hobby beginnen met een investering in een goede camera. Alhoewel het natuurlijk heel fijn is om een goede camera te hebben is het niet zo dat je altijd de beste apparatuur nodig hebt om goede foto’s te maken. De ‘gear’ die je hebt is slechts een heel klein onderdeel van je fotografie. Een goede fotograaf kan met elke camera prachtige foto’s maken. En een slechte fotograaf lukt het nog niet met duizenden euro’s aan apparatuur. Focus dus op het leren van fotografie in plaats van het investeren in apparatuur. Je zult je foto’s een stuk verbeteren tegen lagere kosten met bijvoorbeeld een online cursus fotografie.

Basiscompositie

Compositie is heel belangrijk maar hoef niet ingewikkeld te zijn. Een goede tip is om de regel van derden aan te houden. Daarnaast wil je het liefst op dezelfde hoogte zijn als het subject dat je fotografeert. Ga bij het maken van foto’s van kinderen of honden dan ook zitten of in ieder geval door je knieën.

Fotografeer veel

Net als eigenlijk bijna elke andere vaardigheid die je wilt leren is het ook voor fotografie waar dat veel oefening kunst baart. Als je dagelijks een of twee uur fotografeert dan zul je ongelofelijk snel beter worden. Veel beginnende fotografen vinden het moeilijk om objecten of subjecten te vinden om te fotograferen. Maar dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld foto’s maken van huisdieren of familie. Denk aan de 10.000 uur regel. Als je 10.000 uur iets oefent dan zul je er zo in uitblinken dat je een meester in het vak wordt.

Neem de volgende stap

Buiten het maken van goede foto’s is er nog veel meer te doen met fotografie. Je kunt bijvoorbeeld een design cursus online doen en zo je fotografie op een creatieve manier inzetten.